Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Atkárról a gyöngyösi gettóba szállították az ottani zsidókat. Ugyanide kerültek átmenetileg Abasár, Gyöngyöspata, Gyöngyösoroszi, Domoszló és már környékbeli települések zsidó lakói.

Ezen a napon még Kolozsvárról indult egy transzport 1447 emberrel. Innen ez volt az utolsó deportáló vonat. Június 16-án Baky László belügyi államtitkár a városban antibolsevista kiállítást nyitott meg. Beszédében a bolsevizmus elleni harc kiemelkedő eredményeképpen említette a város és a környék “zsidómentesítését”.

Június 8. Marosvásárhely: 1163 fő

Ezen a napon Désről további 1364, Kolozsvárról pedig 1784 embert deportáltak. 

Gyöngyös mintegy 2000 főnyi zsidó lakosságát a város déli részében, az újtelepi bányászházakban kialakított gettóba terelték össze.                

Ezen a napon nem indult szerelvény az országhatáron túlra.

Május 14-től közli naponta az Origo az OSA Archívum „Menetrend – 1944” című blogját. Hetven évvel ezelőtt, ezen a napon indult az első szerelvény Nyíregyházáról Auschwitzba, 3200 zsidónak nyilvánított emberrel a megsemmisítés felé. 57 nap alatt, 147 vasúti szerelvénnyel, - mai ismereteink szerint – 437 000 honfitársunkat vittek a magyar zsidóság legnagyobb temetőjébe, Auschwitzba. Rájuk és a saját közös múltunkra kíván emlékezni és emlékeztetni az 57 napon megjelenő szűkszavú közlemény. Az Origo vállalta, hogy minden nap helyet biztosít a kommentár nélküli történelmi tényeknek; csak hogy senkinek se maradhassanak történeti kétségei.

Az elmúlt napokban megváltozott az Origo és a magyar sajtószabadság helyzete. Az OSA Archívum, „A Szabad hozzáférés budapesti kezdeményezésének” egyik kibocsátója – amely a tartalom szabad hozzáférésének világméretű mozgalmát és térhódítását elindította – feltétel nélkül elkötelezett a vélemény-, a szólás- és a sajtó szabadsága iránt. Szolidárisak vagyunk mindazokkal, akik akár egzisztenciális érdekeik ellenére is bátran kiállnak a sajtó szabadságáért, a politikai befolyásolás, a gazdasági zsarolás, a fenyegetés, a cenzúra és az öncenzúra ellen. Mindannyiunk alapvető joga a múlt és jelen tényeit megismerni.

Kétségeink mellett és ellenére, elfogadva az Origo ajánlatát, egyelőre úgy döntöttünk, hogy a „Menetrend- 1944” blogot, amíg a lehetőségek és a tisztesség ezt engedi, továbbra is az Origon közöljük. Döntésünk feltétele volt ennek a közleménynek a megjelentetése. Az OSA csillagosházak programjával és a június 21-i „A csillagos házak napja” eseményeivel kapcsolatos írásainkat és közlendőinket azonban máshol adjuk közre.

OSA Archívum

Június 6. Dés: 3160 fő

Ugyanezen a napon szállítottak el Husztról 1852, Besztercéről 2875, Szilágysomlyóról pedig 1584 embert. 

MI EZ A BLOG?

A május 14-től július 9-ig naponta jelentkező Menetrend – 1944 c. blog a vidéki magyar zsidóság deportálásának történetét követi nyomon napról-napra, azon az 57 napon keresztül, amelynek során a korábban már városi vagy városszéli gettókba, csillagos házakba, téglagyárakban, állattenyésztő telepeken, erdőszéleken alkalmilag felállított gyűjtőtáborokba összeterelt 437 000 embert vagonokra rakták, és összesen 147 szerelvénnyel a Német Birodalom területén lévő haláltáborokba szállították.


Olvassa el részletesebben!

A blogot Mink András történész szerkeszti

HTML